Description

Letter from Lillian Casey, aged 20 or 21, to her brother Hugh Casey in Frongoch Internment Camp. Hugh was interned for taking part in the fighting at the GPO during the Easter Rising. His father, James, was a founding member of the Gaelic League. Lillian wishes Hugh good luck from herself and the rest of the family and expresses relief that he is doing well in Frongoch. She provides a blank envelope for him to reply. She also expresses concern for the well-being of a family friend 'Joe', a member of the British Army, now stationed in Galway having fought at the Macedonian Front in Salonika during WW1. The letter highlights the conflicting loyalties of friends and family members of those affected by the Rising. Also included is the original envelope of Lillian's letter, which was opened by the prison censors.Seo litir ó Lillian Casey, 20 nó 21 bliain d'aois, chuig a deartháir Hugh Casey i gCampa Géibhinn Frongoch. Cuireadh Hugh go Frongoch de bharr páirt a ghlacadh sa troid in Ard-Oifig an Phoist le linn an Éirí Amach. Bhí a athair James ar dhuine de bhunaitheoirí Chonradh na Gaeilge.Dea-ghuí do Hugh ó Lillian agus ón gcuid eile dá mhuintir atá sa litir. Tá focal faoisimh ann de bharr cúrsaí a bheith réasúnta maith le Hugh i Frongoch. Chuir sí clúdach bán leis an litir ionas go bhféadfadh sé freagra a chur chuici. Tá rud eile ann - rian den imní a bhí uirthi faoi chara de chuid an teaghlaigh, duine darbh ainm 'Joe', ball d'Arm na Breataine, é lonnaithe faoin am sin i nGaillimh tar éis dó tamall a chaitheamh i Salonika na Macadóine sa gCéad Chogadh Domhanda ar aghaidh an namhad.Is maith a léiríonn an litir an dá dhílseacht a bhí ag dul in aghaidh a chéile i saol na ndaoine mar gheall ar an Éirí Amach. Rud eile atá le feiceáil, an clúdach a bhí ar litir Lillian. D'oscail maoir an phríosúin an clúdach sin.